Gewrichtsaandoeningen: een mogelijk gevolg van overgewicht
Overgewicht kan gevolgen hebben voor je hele lichaam. Niet alleen stijgt de kans op hoge bloeddruk en mentale klachten, een te hoge BMI beïnvloedt ook je gewrichten. Overgewicht kan gewrichtsaandoeningen veroorzaken. Die zijn pijnlijk en zorgen ervoor dat je moeizamer beweegt. Dat maakt het lastiger om op een gezonde BMI te komen.

Wat zijn gewrichtsaandoeningen?
Je gewrichten zijn de verbindingen tussen twee botten. Dankzij je gewrichten ben je mobiel en kun je je soepel bewegen. Gewrichtsaandoeningen maken je gewrichten stijf, pijnlijk en gezwollen. Er zijn verschillende gewrichtsaandoeningen, zoals jicht en artritis. Sommige gewrichtsaandoeningen zijn aangeboren, andere ontstaan op latere leeftijd.
Welke gewrichtsaandoeningen zijn er?
Er bestaan verschillende gewrichtsaandoeningen. Artrose is een vorm van reuma aan het gewricht. Deze gewrichtsaandoening komt veel voor. Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Er zit een laagje kraakbeen op de uiteinden van die botten. Doordat het kraakbeen glad is, kun je je gewrichten makkelijk bewegen. Heb je artrose, dan is het kraakbeen versleten en dunner geworden. Als het kraakbeen helemaal weg is, schuiven de botten pijnlijk over elkaar.


Gewrichtsaandoening artritis
Een andere gewrichtsaandoening die veel voorkomt is artritis. Bij deze aandoening is het slijmvlies van het gewrichtskapsel ontstoken en dat veroorzaakt veel pijn bij het bewegen. Deze ontsteking ontstaat doordat het afweersysteem zich keert tegen de eigen lichaamscellen. Artritis is dan ook een auto-immuunziekte. Sommige vormen van artritis zijn tijdelijk, andere zijn chronisch. In dat laatste geval is er sprake van reumatische artritis.
Gewrichtsaandoening jicht
Een derde soort gewrichtsaandoening is jicht. Ook jicht is een ontsteking aan het gewricht, maar deze vorm wordt veroorzaakt doordat een te hoog gehalte urinezuur. Bij jicht ontstaat een zwelling op het gewricht dat ontstoken is.


Hoe ontstaan gewrichtsaandoeningen?
Gewrichtsaandoeningen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een virusinfectie kan gewrichtsaandoeningen veroorzaken, maar ook ziektes als diabetes type 2 (een bekend gevolg van overgewicht) zijn een risicofactor. Net als overgewicht, een ongeluk, val of verzwikking.
Wat is de relatie tussen overgewicht en gewrichtsaandoeningen?
Heb je overgewicht, dan wordt de kans groter dat je last krijgt van gewrichtsaandoeningen. Hoe meer gewicht er op je gewrichten drukt, hoe meer je gewrichten belast worden. Bij een gewrichtsaandoening als artrose speelt er meer mee. Mensen met overgewicht hebben vaak minder goede bloedvaten. Die kunnen verstopt raken, waardoor de gewrichten minder goed doorbloeden. Overgewicht verandert ook het tempo dat suiker wordt opgenomen in het lichaam. Als de suikerconcentratie stijgt, kan dat ontstekingen in het gewricht veroorzaken.


Bewegen wordt moeilijker met gewrichtsaandoeningen
Gewrichtsaandoeningen maken het moeilijker om te bewegen. Je gewrichten voelen stijf en pijnlijk aan en soepel bewegen is lastiger. Kun je niet goed bewegen, dan is het ook moeilijker om af te vallen. Zorg daarom dat je een gezonde BMI behoudt of snel terugkrijgt. Dan voorkom je gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal.
Heb jij een gezonde BMI?
Wil je weten of je BMI gezond is? Je rekent het makkelijk uit met onze BMI-rekentool. Heb je een waarde tussen de 18,5 en 24,9, dan is je gewicht gezond.
Jouw Body Mass Index geeft aan hoe je gewicht en lengte zich tot elkaar verhouden. Met een BMI tussen 20 en 24 zijn lengte en gewicht mooi met elkaar in balans. Is jouw BMI hoger dan 25? Dan bent je te zwaar voor jouw lengte. Bereken daarom jouw BMI en bekijk ons advies.

Ook gezond afvallen?
Wil je weten hoe je gezond kunt afvallen? Lees dan meer over de unieke methode van BMI24.
Maak persoonlijk kennis met BMI24
Benieuwd of de methode van BMI24 bij jou past? Wij leggen graag onze werkwijze uit en beantwoorden al je vragen tijdens een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek.
Plan vrijblijvend een telefonisch intakegesprek in!