Meer kans op een hersenbloeding bij overgewicht
Is je gewicht te hoog of heb je obesitas, dan loop je een groter risico dat je gezondheidsproblemen krijgt. Diabetes type 2 bijvoorbeeld, of hoge bloeddruk. Overgewicht is ook één van de mogelijke oorzaken van een hersenbloeding. Een goede reden om te zorgen dat je BMI gezond blijft.

Wat is een hersenbloeding?
Bij een hersenbloeding stroomt er bloed in of rond de hersenen. Dat komt door een scheurtje in een bloedvat. Gevaarlijk, want het bloed hoopt zich op in je hersenen. Hersenweefsel komt in de knel en hersencellen krijgen geen bloed meer. Je hersenen kunnen daardoor beschadigd raken.
Wat zijn de symptomen van een hersenbloeding?
De symptomen van een hersenbloeding hangen onder andere af van de plek van de bloeding. De klachten ontstaan opeens. Veel voorkomende symptomen van een hersenbloeding zijn een scheve mond, een verlamde arm en verwarde spraak. Doordat de druk op je hersenen stijgt, kun je bewusteloos raken, duizelig worden, zware hoofdpijn krijgen of moeten overgeven. Sommige klachten kunnen blijvend zijn, afhankelijk van de ernst van de hersenbloeding.


Wat is het verschil tussen hersenbloeding en een herseninfarct?
Een hersenbloeding en een herseninfarct zijn niet hetzelfde. Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt geraakt. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door een scheurtje in een bloedvat. Er is wel één verzamelnaam voor hersenbloedingen en herseninfarcten: een beroerte.
Wat is de oorzaak van een hersenbloeding?
Een hersenbloeding ontstaat door een scheurtje in een bloedvat. Dat scheurtje kan veroorzaakt worden door een beschadiging of zwakke plek in het bloedvat. Ook hoge bloeddruk kan hier een oorzaak van zijn. Tot slot kan een hersenbloeding veroorzaakt worden door een ongeluk of een zeldzame bloedziekte.


Wat is de relatie tussen een hersenbloeding en overgewicht?
Bij een hersenbloeding is meestal de binnenwand van de bloedvaten beschadigd. Daardoor wordt de wand dikker. Overgewicht kan één van de oorzaken van dit proces zijn, omdat dat vaak gepaard gaat met een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Zo komt er extra druk op je bloedvaten te staan, waardoor de kans stijgt dat ze beschadigd raken. Zorg daarom dat je BMI gezond blijft. Samen met een diëtist kun je een voedingsplan maken dat goed bij je past en waarmee je op een gezond gewicht komt.
Heb jij een gezonde BMI?
Wil je weten of je BMI gezond is? Je rekent het makkelijk uit met onze BMI-rekentool. Heb je een waarde tussen de 18,5 en 24,9, dan is je gewicht gezond.
Bereken je BMI en bekijk ons advies
Jouw Body Mass Index geeft aan hoe je gewicht en lengte zich tot elkaar verhouden. Met een BMI tussen 20 en 24 zijn lengte en gewicht mooi met elkaar in balans. Is jouw BMI hoger dan 25? Dan bent je te zwaar voor jouw lengte. Bereken daarom jouw BMI en bekijk ons advies.

Ook gezond afvallen?
Wil je weten hoe je gezond kunt afvallen? Lees dan meer over de unieke methode van BMI24.
Maak persoonlijk kennis met BMI24
Benieuwd of de methode van BMI24 bij jou past? Wij leggen graag onze werkwijze uit en beantwoorden al je vragen tijdens een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek.
Plan vrijblijvend een telefonisch intakegesprek in!