Psychische problemen en overgewicht
Heb je een gezonde BMI, dan is dat goed voor je lichaam. Je hebt minder kans op gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk en hartziekten. Een gezond gewicht is ook van belang voor je mentale gezondheid. Heb je flink overgewicht, dan is de kans groter dat je minder goed in je vel zit. Overgewicht kan dan ook leiden tot psychische problemen en sociale problemen.
Als je overgewicht of obesitas hebt, dan kan dat tot allerlei dagelijkse problemen leiden. Het is misschien lastiger om goed passende kleding te vinden, soepel bewegen wordt moeilijker en je uithoudingsvermogen vermindert. Je kunt mogelijk niet meer goed meekomen bij activiteiten en dat alles bij elkaar zorgt voor een vervelend gevoel. Je bent ontevreden als je in de spiegel kijkt en je hebt een negatief zelfbeeld. Hoe onterecht dat ook is.

Psychische problemen: gezelschap ontwijken
Misschien heb je ook het gevoel dat mensen over je oordelen, wat niet helpt bij het herstellen van je psychische problemen. Bovendien kan overgewicht sociale problemen veroorzaken. Als je je niet op je gemak voelt bij andere mensen, ga je gezelschap misschien ontwijken. Je gaat liever niet naar het strand, of wilt niet mee gaan wandelen uit angst om achter te blijven. Zo beperk je je sociale contacten steeds meer.
Overgewicht en depressieve gevoelens
Doordat je minder onderneemt en je je veel zorgen maakt, ontstaan stress en onzekerheid. Hoe langer dat gevoel aanhoudt, hoe minder goed je in je vel zit. En hoe meer kans dat je last krijgt van depressieve gevoelens. Door obesitas kan je kwaliteit van leven sterk verminderen. Zonde!


Psychische problemen door slaapgebrek
Heb je obesitas, dan is de kans groter dat je minder goed slaapt. Je hebt een verhoogd risico op ademhalingsproblemen, slaapapneu en hyperventilatie. Je slaapt daardoor slecht en blijft moe. Overdag kun je daar flink last van hebben en slaapgebrek kan zijn weerslag hebben op je mentale gezondheid.
Sociale problemen en overgewicht
Er is ook een medische reden waarom overgewicht en psychische problemen met elkaar te maken hebben. Obesitas kan ervoor zorgen dat de doorbloeding van je hersenen minder wordt. Dat bleek uit onderzoek dat in 2020 werd gepubliceerd in The Journal of Alzheimer’s Disease. Door die verminderde doorbloeding stijgt de kans op Alzheimer en op aandoeningen als depressie, ADHD en schizofrenie. Weer een extra reden om aan een gezonde BMI te werken.


Gevolgen obesitas voor de maatschappij
De lijst van mogelijke fysieke en mentale gevolgen van een hoge BMI is lang. Overgewicht heeft bovendien grote gevolgen voor de maatschappij. Onderzoek wijst uit dat overgewicht en obesitas de maatschappij alleen al zo’n 1,2 miljard euro aan medische zorg kosten.
Heb jij een gezonde BMI?
Wil je weten of je BMI gezond is? Je rekent het makkelijk uit met onze BMI-rekentool. Heb je een waarde tussen de 18,5 en 24,9, dan is je gewicht gezond.
Bereken je BMI en bekijk ons advies
Jouw Body Mass Index geeft aan hoe je gewicht en lengte zich tot elkaar verhouden. Met een BMI tussen 20 en 24 zijn lengte en gewicht mooi met elkaar in balans. Is jouw BMI hoger dan 25? Dan bent je te zwaar voor jouw lengte. Bereken daarom jouw BMI en bekijk ons advies.

Ook gezond afvallen?
Wil je weten hoe je gezond kunt afvallen? Lees dan meer over de unieke methode van BMI24.
Maak persoonlijk kennis met BMI24
Benieuwd of de methode van BMI24 bij jou past? Wij leggen graag onze werkwijze uit en beantwoorden al je vragen tijdens een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek.
Plan vrijblijvend een telefonisch intakegesprek in!