Op naar een gezonde BMI
Een gezonde BMI (Body Mass Index) geeft aan dat de verhouding tussen je lengte en je gewicht goed is. Belangrijk, want een te hoog gewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Wat is wél een gezonde BMI en hoe kun je je BMI berekenen?
Wat is een gezonde BMI?
Een gezonde BMI-waarde is 18,5 tot en met 24,9. Onder de 18,5 heb je ondergewicht, een waarde vanaf 25 staat voor overgewicht. Deze waarden gelden zowel voor volwassen mannen als vrouwen tussen de achttien en zeventig jaar.


Gezonde BMI berekenen
De BMI draait om de verhouding tussen je lengte en gewicht. Weet je die waarden, dan is het makkelijk om je BMI te berekenen. Berekenen of je een gezonde BMI hebt, doe je met deze formule:
BMI = gewicht in kilogram / (lengte in meters x lengte in meters)
Als je bijvoorbeeld 60 kilo weegt en je bent 1,65 meter lang, dan bereken je zo je BMI: 60 kilo gedeeld door (1,65 x 1,65 meter) = 22,04.
Bereken je BMI en bekijk ons advies
Jouw Body Mass Index geeft aan hoe je gewicht en lengte zich tot elkaar verhouden. Met een BMI tussen 20 en 24 zijn lengte en gewicht mooi met elkaar in balans. Is jouw BMI hoger dan 25? Dan bent je te zwaar voor jouw lengte. Bereken daarom jouw BMI en bekijk ons advies.
Gezonde BMI vrouw en gezonde BMI man
De BMI-grenswaarden zijn voor mannen en vrouwen vrijwel hetzelfde. Bij een BMI-waarde van 18,5 tot en met 24,9 heb je als man én als vrouw in principe een gezond gewicht. De lichaamsbouw van mannen en vrouwen verschilt wel. Vrouwen hebben vaak meer vetweefsel dan mannen, terwijl mannen meer spieren hebben. Een man en vrouw met hetzelfde BMI, kunnen daardoor een andere vet- en spierverhouding hebben. Wil je preciezer weten hoe je ervoor staat qua gewicht, meet dan ook je vetpercentage en je tailleomvang.


Gezonde BMI kind: verschil met volwassenen
De BMI-tabel zoals hierboven geldt voor volwassenen tussen de achttien en zeventig jaar. Voor kinderen gelden andere grenswaarden, omdat zij nog in de groei zijn. De grenzen veranderen met de leeftijd en er zijn verschillen tussen jongens en meisjes, omdat hun spier- en vetmassa anders zijn. De BMI wordt op wel op dezelfde manier berekend als voor volwassenen. Via het Voedingscentrum vind je de tabellen met grenswaarden voor jongens en meisjes vanaf twee jaar.
Voordelen van gezonde BMI
Een gezonde BMI gaat over meer dan gewicht. Je BMI gaat over je gezondheid. Als je BMI gezond is, heb je minder kans op welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Je hebt meer energie en activiteiten kosten minder moeite. Een gezonde BMI is daarmee ook positief voor je mentale gezondheid.
Lees meer over de voordelen van een gezonde BMI

Oorzaken van een te hoge BMI
De oorzaken van een te hoge BMI zijn voor iedereen anders. Overgewicht heeft vaak te maken met een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen. Ongezond eten, stoppen met roken, stress, te veel alcohol drinken en medische problemen zijn andere mogelijke oorzaken. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren die voor overgewicht zorgen.
Lees meer over de oorzaken van een te hoge BMIGevaren van een te hoge BMI
Mensen met overgewicht lopen meer risico op gezondheidsklachten. Denk aan hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook aan gewrichtspijn, ademhalingsproblemen en een verhoogde kans op kanker. Een te hoge BMI heeft ook zijn weerslag op je mentale gezondheid. Gewicht verliezen is dan ook heel belangrijk als je BMI 25 of hoger is.
Lees meer over de gevaren van een te hoge BMI
Maak persoonlijk kennis met BMI24
Benieuwd of de methode van BMI24 bij jou past? Wij leggen graag onze werkwijze uit en beantwoorden al je vragen tijdens een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek.
Plan vrijblijvend een telefonisch intakegesprek in!